Taalpunt en Taalcafé Hof van Twente is dé plek voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil beheersen. Een plek voor anderstaligen én voor mensen die beter willen leren lezen of schrijven. Er zijn speciale taalcursussen voor volwassenen en deelnemers krijgen op eigen niveau les van een taalcoach.

Taalpunt

Taalscholing via het Taalpunt gebeurt één-op-één. Salut koppelt een taalvrager aan een passende taalvrijwilliger. In de Bibliotheek Goor werken beide vervolgens gedurende ongeveer één jaar aan het behalen van doelen die de taalvrager zichzelf heeft gesteld.

Aanmelden

Iedereen die zijn taal wil verbeteren kan zich bij het Taalpunt Hof van Twente aanmelden. Dit kan tijdens de openingstijden in iedere bibliotheekvestiging van Hof van Twente. Er wordt dan contact opgenomen voor een intakegesprek. Samen met de vrijwilligers wordt er dan gekeken wat nodig is om de Nederlandse taal te verbeteren. Deelname is gratis.

Samenwerkingsverband

Het Taalpunt Hof van Twente is een samenwerkingsverband tussen Salut, de gemeente Hof van Twente, de Bibliotheek Hof van Twente, Stichting Lezen en Schrijven en het ROC van Twente.

1,3 miljoen mensen worstelen met taal

Het lijkt vanzelfsprekend om goed Nederlands te kunnen lezen, schrijven en spreken. Maar dat geldt niet voor iedereen. Maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar hebben veel problemen met lezen en schrijven. In de Hof van Twente zijn er zo'n 3.000 mensen die hiermee worstelen. Het kost hen veel moeite om een brief of e-mail te schrijven, de post te lezen, een formulier in te vullen of een treinkaartje te kopen. Wat voor veel mensen heel normaal is, is voor hen een grote belemmering in het dagelijks leven.

Ook voor anderstaligen

website2 mediumHet Taalpunt is er ook voor anderstaligen die in Nederland zijn komen wonen. Verhuizen naar een vreemd land brengt veel nieuwe dingen met zich mee. Eén van die dingen is het leren van een nieuwe taal. Het Taalpunt helpt hen op weg met de taal.

Het beheersen van de Nederlandse taal is ontzettend belangrijk. Het maakt het leven makkelijker en leuker. U begrijpt uw omgeving beter, u kunt uw kinderen voorlezen of zelf een boek lezen, u kunt formulieren invullen, een nieuwe opleiding beginnen of werk zoeken. Het leren van Nederlands is een verrijking van uw leven.

Taalcafé

Twee keer per week vindt het Taalcafé plaats. Het Taalcafé is gericht op het verbeteren van de mondelinge taalvaardigheid en is geopend op:

  • Bibliotheek Delden Iedere dinsdag van 09:00 tot 11:00 uur .
  • Bibliotheek Goor iedere maandag van 10:00 uur tot 12:00 uur en iedere donderdag van 13.00 tot 15.00 uur.

Elke week behandelen de vrijwilligers van Salut samen met de taalvragers een thema, zoals de dokter, de herfst of gezonde voeding. De groepssamenstelling varieert, maar bestaat per keer uit zo'n 15 - 20 mensen met allerlei nationaliteiten.