Samenvatting flitspeiling Duurzaamheid'

In deze flitspeiling staat duurzaamheid centraal.

Houden de panelleden zich bezig met duurzaamheid? En vinden ze dat de bibliotheek hier een rol in heeft? In deze samenvatting de belangrijkste resultaten van dit onderzoek.

Minder dan de helft zegt duurzaam te leven

De helft van de respondenten zegt soms wel en soms niet duurzaam te leven en bijna niemand geeft aan (helemaal) niet duurzaam te leven. Opvallend is dat hoe ouder respondenten zijn, hoe duurzamer zij vinden dat ze leven. Dit terwijl er onder jongeren veel meer interesse is voor diensten op het gebied van duurzaamheid.

Interesse in dienstverlening bibliotheek

Ruim vier op de tien deelnemers aan het onderzoek hebben interesse in meer informatie over onderwerpen met betrekking tot duurzaamheid. Deze respondenten hebben met name interesse in extra informatie over voeding, het kopen van spullen voor het huis(houden) en energie en isolatie van de woning. Jongeren, hoger opgeleiden en mannen willen vaker extra informatie.

Een meerderheid van de leden vindt het bij de bibliotheek passen om informatie te bieden over duurzaamheid. Ze willen deze informatie vooral ontvangen in de vorm van boeken, tijdschriften en films. Maar ook een ‘repaircafé’ of een lezing over duurzaamheid is interessant.

Duurzaam is belangrijk

Negen op de tien respondenten vinden het belangrijk dat de bibliotheek zelf ook duurzame keuzes maakt. Op de vraag wat zij nu al duurzaam vinden aan de bibliotheek noemen zij vooral de klassieke uitleenfunctie van boeken.

“Het hele concept van de bibliotheek is duurzaam. Een boek of dvd
wordt oneindig vaak uitgeleend in plaats van dat men
een boek zelf koopt en slechts eenmalig leest.”

Ook uw mening delen in het panel?

Een aantal keren per jaar wordt onderzoek uitgevoerd onder onze leden via het BiebPanel. Wilt u meedoen? Meldt u zich dan hier aan.