Nieuws uit de Bibliotheek

Thema: Democratie

Thema: Democratie

Wat betekent Democratie? Is dat voor iedereen hetzelfde of betekent het voor iedereen wat anders? Tijdens het thema Democratie duiken we in de verkiezingen en welke invloed de (social) media daarop heeft. We praten met hoofddocent mediapsychologie Kirsten Hofman over nepnieuws en waarom we daarin geloven, leren we het neppe van het echte te onderscheiden en je kunt de komende maanden zelf aan de slag als je vindt dat die democratie wel beter kan.

“De democratie zijn we samen, maar hoe blijven we met elkaar verbonden?”

Van 1 maart tot en met 31 mei is het thema van de Bibliotheek Democratie! Samen met jou gaan we opzoek naar wat Democratie betekent. Dat doen we niet alleen, want samen zijn we de democratie. Praat je met ons mee? Je kunt ons vinden op Facebook, Instagram en Twitter en natuurlijk altijd mailen.

Heb je vragen, heb je tips, of heb je iets anders rondom het thema Democratie dat je met ons wil delen? Neem ook dan contact met ons op!

Programma

Haal een verkiezingskrant! | 1 tot 17 maart | Gratis
Op 16 maart zijn de Gemeenteraadsverkiezingen 2022! Haal nu in de Bibliotheek een verkiezingskrant, met alle informatie over de verkiezingen in gewone taal. Op = op!

Workshop: Hoe voorkom je dat jij in fake news trapt? | Vrijdag 4 maart, 14:00 - 16:00 uur | Bibliotheek Delden | Leden €2,50, niet-leden €5,-
Wat gaat er schuil in de wereld achter nepnieuws? Waarom trappen we allemaal in clickbait? En hoe kunnen we nepnieuws nou écht leren herkennen? In deze workshop, gegeven door docenten van Beeld en Geluid uit Hilversum, leer je de technieken die schuilgaan achter nepnieuws herkennen, weet je meer over hoe makkelijk nepnieuws zich verspreidt en hoe mensen te manipuleren zijn.

Online verkiezingsbieb | 11 maart | Online | Gratis
Heb jij je ook altijd afgevraagd wat de taak van een wethouder nou eigenlijk is? Of wat een gemeentesecretaris nou doet? Dan heb je nu de kans om in gesprek te gaan met mensen die deze en andere functies bekleden op een gemeentehuis. Kom op deze leuke manier veel meer te weten over hoe jouw gemeentehuis werkt!

Waarom geloven we massaal in fake news? | Donderdag 10 maart, 16:00 - 17:00 uur | Online | Gratis
Het is een steeds vaker gebruikte term: ‘fake news’. Te pas en te onpas wordt er mee gestrooid. Maar wat is fake news nu precies? En waarom horen we er de laatste tijd zoveel over? In deze online lezing neemt Kirsten Hofman je mee in de wereld van fake news en waarom het zo moeilijk is om echt nieuws van nepnieuws te onderscheiden.

Democratie: van agressie naar progressie| Maandag 14 maart, 19:30 - 20:30 uur | Online | Gratis
Hoe keren we de agressie die in onze samenleving steeds normaler lijkt te worden? In deze online gastlezing vertelt agressie-expert Caroline Koetsenruijter wat we er samen tegen kunnen doen!

Kijk- & leestips

Jeugd

Jongeren. Klimaat. Nu: Manifest voor klimaatrechtvaardigheid
Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen - Titia Hoogendoorn
1 seconde - Sophie McKenzie
Kunnen we de ijsberen echt helpen? - Katie Daynes
Mama is minister-president - Ody Neisingh
De beestige brug - Suske en Wiske

Volwassenen

Gronings goud: over de macht van het gas en de rol van Rusland - Wendelmoet Boersema
De kracht van het negatieve - John Tierney
Vrij: opgroeien aan het einde van de geschiedenis - Lea Ypi
Kan de overheid crises aan? - Herman Tjeenk Willink
Gedachten over onze tijd - Tommy Wieringa
Dagboek van een krankzinnig jaar - Sheila Sitalsing
De tirannie van verdienste: over de toekomst van de democratie - Michael J. Sandel
Het Amerikaanse trauma: de afrekening met vier jaar Trump - Mary L. Trump
Kamala’s pad: een Amerikaans leven - Dan Morain
De slag om Europa: Hoe China en Rusland ons continent uit elkaar spelen - Rob de Wijk
Vrijheid: een woelige geschiedenis - Annelien de Dijn
Duitsland: een natie en haar geschiedenis - Helmut Walser Smith