Na 75 jaar vrijheid

Vorig jaar was het precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. We stonden stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en vierden dat we weer in vrijheid leven. Nu, een jaar na dat bijzondere jubileum, kijken we terug: wat betekent de vrijheid in Nederland nu, 76 jaar later?

Wat zeker is: onze vrijheid is een constante zoektocht naar balans. Balans tussen de vrijheid van een individu en het maatschappelijke belang. Die zoektocht is dit jaar actueler dan ooit. Daarom kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar voor het thema Na 75 jaar vrijheid.

Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog en vrijheid in Nederland? Lees dan vooral verder!

Thematitellijst Na 75 jaar vrijheid

De Koninklijke Bibliotheek heeft een mooie boekenlijst samengesteld met boeken rondom het vrijheidsthema van 2021. Op de lijst staan veel actuele titels, maar ook de mooiste klassiekers zijn er op terug te vinden. Nieuwsgierig naar de complete lijst? Bekijk de lijst hier.

Digitale bloemen leggen

Om het voor iedereen mogelijk te maken stil te staan bij slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog kun je ook dit jaar een digitale bloem bij een oorlogsmonument leggen en een persoonlijke boodschap achterlaten. Kijk voor meer informatie of voor het leggen van een bloem op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Podcastserie ‘Vrijheid Volgens’

Hoe beleven mensen die ooit voor oorlog of onderdrukking naar Nederland zijn gevlucht vrijheid en onvrijheid? Journalist Maarten Dallinga interviewt in Eritrea, Irak, Syrië en voormalig Joegoslavië geboren Nederlanders, over ervaringen in hun herkomstland, hun vlucht en in Nederland, in de podcastserie Vrijheid Volgens. Klik hier om de podcast te beluisteren.