Direct naar de inhoud

Nieuws uit de Bibliotheek

Boekenweek 2020 Rebellen en Dwarsdenkers

De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo.

De rebellen van de literatuur hebben altijd ons denken beïnvloed en hebben werelden geopend. Rebelse personages en dwarse karakters houden een spiegel voor en laten ons nadenken over wie wij zijn.

Boekenweekgeschenk

Het boekenweekgeschenk Leon & Juliette is geschreven door Annejet van der Zijl en krijg je cadeau bij aankoop van ten minste € 15,00 aan Nederlandstalige boeken bij de boekwinkel. Met bestsellers als Sonny Boy, Bernhard en De Amerikaanse prinses (alle uitgegeven door Querido) is Annejet van der Zijl één van de bekendste en meestgelezen auteurs van Nederland.  In 2012 ontving zij de Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

Boekenweekessay

Het Boekenweekessay van dit jaar is Generaal zonder leger en geschreven door Özcan Akyol. Het essay is tijdens de Boekenweek voor € 3,75 verkrijgbaar in de boekwinkel. Özcan Akyol (1984) is schrijver en columnist. In 2012 verscheen zijn debuut Eus. Het boek is een semi-autobiografische schelmenroman die veel ophef veroorzaakte vanwege het grove taalgebruik. Hij nam in zijn eerste televisieoptreden meteen stelling door af te rekenen met de klassieke migrantenliteratuur. Hij riep mensen van zijn generatie op om verhalen te vertellen over wat zich hier in Nederland afspeelt. Eus werd meteen een bestseller. Özcan Akyol: "Ik ben enorm vereerd dat ik het Boekenweekessay mag gaan schrijven. Een jongensdroom!"

Lezing Rebelse kunstenaars

In deze boeiende lezing laat Miranda Nieuwenhuis aan de hand van het werk van diverse rebelse kunstenaars (o.a. Duchamp, Manzoni, Warhol, Hirst, Cattalan) de ontwikkeling van de conceptuele kunst zien.