Speciaal voor

Biebsearch, de Bibliotheek op school

Wist u dat veel kleuters bij aanvang van de basisschool een achterstand hebben van 2.000 woorden? Dat veel leerlingen bij het verlaten van de basisschool een taalachterstand hebben van 2,5 jaar? En dat Nederland 1,3 miljoen laaggeletterden telt? Van de 15-jarigen is bijna 15% laaggeletterd.

de bibliotheek op school

15-jarigen die gevarieerd lezen scoren hoger op taal dan jongeren die dat niet doen. Het bestrijden van problemen op het gebied van taal staat hoog op de politieke agenda. Het nieuwe actieprogramma van het kabinet ‘Tel mee met Taal’, waar Kunst van Lezen (BoekStart en de Bibliotheek op school) onderdeel van is, laat opnieuw die urgentie zien. Maar noch de rijksoverheid, noch gemeente, noch kinderopvang, noch de scholen kunnen dit probleem afzonderlijk oppakken. De bibliotheek is gelukkig steeds vaker een partner in dit netwerk.

Het belang van lezen

De achterstand op het gebied van lezen en taal heeft ook gevolgen voor de achterstand op het gebied van informatie- en mediavaardigheden. Immers, wie niet goed (begrijpend) kan lezen is niet in staat om informatie te zoeken, vinden, beoordelen en verwerken. Ook op dat terrein ligt er een gezamenlijk doel: leerlingen opleiden tot informatievaardige en mediawijze burgers.

Van Biebsearch naar de Bibliotheek op school

Om onderwijs en overheid te ondersteunen bij bovengenoemde problematiek biedt de Bibliotheek op school een educatieve samenwerkingsaanpak. Die aanpak is gericht op het meetbaar verbeteren van kennis, vaardigheden en motivatie van leerlingen in het basisonderwijs (4-12 jaar) en in het voortgezet onderwijs (12-18 jaar) op het gebied van lezen en informatievaardigheden.

Op sommige plekken in het land – waaronder Overijssel – wordt nu nog gewerkt met de aanpak Biebsearch. Deze wordt op dit moment volledig geïntegreerd binnen de Bibliotheek op school voortgezet onderwijs.

Op dit moment is het vmbo in de Bibliotheek op school het speerpunt, omdat een groot aantal leerlingen in het vmbo onvoldoende leesvaardig is. Door een planmatige en integrale aanpak worden de taal- en leesvaardigheid en daarmee het leersucces van deze leerlingen vergroot.

Met de Bibliotheek op school gaan school en bibliotheek een meerjarige samenwerking aan rondom lezen en mediawijsheid:

 • die vanuit een strategische netwerksamenwerking geborgd is in het beleid van school en bibliotheek;
 • waarbij een actuele en gevarieerde leesomgeving in de school zorgt voor een verrijking van het leesonderwijs;
 • waarbij een professionele leesconsulent van de bibliotheek een adviserende en ondersteunende rol vervult voor de leescoördinator en het team van de school;
 • waarbij jaarlijks doelen worden bepaald op basis van gemonitorde resultaten en
 • waarbij jaarlijks alle activiteiten worden vastgelegd in een lees- en mediaplan.

Door die duurzame samenwerking en structurele aandacht voor taal en mediawijsheid gaan leerlingen meer lezen, worden ze beter in taal, verbeteren de leerresultaten en daarmee vergroten de kansen op een succesvolle schoolloopbaan en op de arbeidsmarkt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en voorwaarden van de Bibliotheek op school? Neem dan contact op met Monic Gierveld voor een vrijblijvend gesprek. Kijk ook eens op www.debibliotheekopschool.nl

 

Computercursussen en workshops

2530724 700x350Op zoek naar een leuke computercursus of -workshop? Bibliotheek Hof van Twente vinden het belangrijk dat iedereen zich digitaal kan redden. Of het nu gaat om de eerste kennismaking met het werken op een computer of om een training in een specifiek programma: wij zorgen ervoor dat u digitaal vaardiger wordt!

In onze brochure vindt u alle cursussen en workshops van de Bibliotheek. De meeste cursussen worden samen met Seniorweb gegeven. De brochure met de computercursussen en -workshops van het voorjaar van 2021 ligt voor u klaar in de Bibliotheek.

Een aantal cursussen vinden plaats in de Bibliotheek Goor, maar er zijn ook cursussen in de Bibliotheek Haaksbergen, Hengelo, Enschede, Oldenzaal en Almelo. Een plekje reserveren voor een cursus of workshop kan online in onze activiteitenagenda, in de Bibliotheek of telefonisch (074-2452578).

>naar de activiteitenagenda
>brochure najaar 2021
 

 

Puzzeltheek

Leen een puzzel

Vanwege coronamaatregelen is de Puzzeltheek momenteel gesloten

In onze vestigingen in Goor en Delden kun je met jouw Bibliotheekpas nu ook puzzels lenen. We hebben een groot aanbod van puzzels voor je klaarstaan! 

Vanaf mei 2021 is de Puzzeltheek Hof van Twente onderdeel geworden van de Bibliotheek. Waar je voorheen apart betaalde per geleende puzzel, kun je nu eenvoudig en zonder extra kosten lenen met jouw Bibliotheekpas. 

Voor wie alleen maar puzzels wil lenen is er nu het nieuwe Puzzeltheek-lidmaatschap voor € 10,- per jaar. Daarvoor kun je zoveel puzzels lenen als je wilt!

De Puzzeltheek

 • Puzzels van 500 tot 1.500 stukjes
 • O.a.: Jan van Haasteren, Wasgij en fotopuzzels van Ravensburger
 • Bijna onbeperkt lenen (maximaal 25 Bibliotheekitems tegelijk thuis)
 • Verlengen via de Bibliotheekapp en Mijn Bibliotheek
 • Reserveren is niet mogelijk
 • Puzzels zijn aanwezig in de Bibliotheek in Goor en in Delden

Lid worden

Ben je al lid van Bibliotheek Hof van Twente. Dan kun je vanaf nu zonder problemen ook puzzels lenen met jouw Bibliotheekpas.

Wil je lid worden van de Bibliotheek? Klik dan hier

Wil je alleen een lidmaatschap om puzzels te lenen voor €10,- per jaar? Neem dan contact op met onze klantenservice

Kunstuitleen Hof van Twente

De kunstuitleen Hof van Twente is te vinden op de eerste verdieping van de bibliotheek in Goor.

Een gevarieerde collectie van ruim 400 werken van hedendaagse kunstenaars uit de Hof van Twente en omgeving, is tijdens de openingstijden te bezichtigen in de Bibliotheek te Goor.

De collectie wordt regelmatig aangevuld en gewisseld. Zij bevat onder andere tekeningen, schilderijen en werken in grafische en gemengde techniek.

Openingstijden
           
Vrijdag       16:00 - 20:00                
Zaterdag    10:30 - 12:30

Ga naar de website

Taalpunt & Taalcafé

Taalpunt en Taalcafé Hof van Twente is dé plek voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil beheersen. Een plek voor anderstaligen én voor mensen die beter willen leren lezen of schrijven. Er zijn speciale taalcursussen voor volwassenen en deelnemers krijgen op eigen niveau les van een taalcoach.

Taalpunt

Taalscholing via het Taalpunt gebeurt één-op-één. Salut koppelt een taalvrager aan een passende taalvrijwilliger. In de Bibliotheek Goor werken beide vervolgens gedurende ongeveer één jaar aan het behalen van doelen die de taalvrager zichzelf heeft gesteld.

Aanmelden

Iedereen die zijn taal wil verbeteren kan zich bij het Taalpunt Hof van Twente aanmelden. Dit kan tijdens de openingstijden in iedere bibliotheekvestiging van Hof van Twente. Er wordt dan contact opgenomen voor een intakegesprek. Samen met de vrijwilligers wordt er dan gekeken wat nodig is om de Nederlandse taal te verbeteren. Deelname is gratis.

Samenwerkingsverband

Het Taalpunt Hof van Twente is een samenwerkingsverband tussen Salut, de gemeente Hof van Twente, de Bibliotheek Hof van Twente, Stichting Lezen en Schrijven en het ROC van Twente.

1,3 miljoen mensen worstelen met taal

Het lijkt vanzelfsprekend om goed Nederlands te kunnen lezen, schrijven en spreken. Maar dat geldt niet voor iedereen. Maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar hebben veel problemen met lezen en schrijven. In de Hof van Twente zijn er zo'n 3.000 mensen die hiermee worstelen. Het kost hen veel moeite om een brief of e-mail te schrijven, de post te lezen, een formulier in te vullen of een treinkaartje te kopen. Wat voor veel mensen heel normaal is, is voor hen een grote belemmering in het dagelijks leven.

Ook voor anderstaligen

website2 mediumHet Taalpunt is er ook voor anderstaligen die in Nederland zijn komen wonen. Verhuizen naar een vreemd land brengt veel nieuwe dingen met zich mee. Eén van die dingen is het leren van een nieuwe taal. Het Taalpunt helpt hen op weg met de taal.

Het beheersen van de Nederlandse taal is ontzettend belangrijk. Het maakt het leven makkelijker en leuker. U begrijpt uw omgeving beter, u kunt uw kinderen voorlezen of zelf een boek lezen, u kunt formulieren invullen, een nieuwe opleiding beginnen of werk zoeken. Het leren van Nederlands is een verrijking van uw leven.

Taalcafé

Het Taalcafé is momenteel gesloten vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

In onze vestigingen in Goor en Delden gaat het Taalcafé weer van start. Niet met vrije inloop, maar op afspraak. Hierbij worden uiteraard de veiligheidsrichtlijnen rond het coronavirus toegepast. 

Twee keer per week vindt het Taalcafé plaats. Het Taalcafé is gericht op het verbeteren van de mondelinge taalvaardigheid en is geopend op:

 • maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Goor
 • dinsdagochtend van 09.00 tot 11.00 uur in Bibliotheek Delden

Elke week behandelen de vrijwilligers van Salut samen met de taalvragers een thema, zoals de dokter, de herfst of gezonde voeding. De groepssamenstelling varieert, maar bestaat per keer uit zo'n 15 - 20 mensen met allerlei nationaliteiten.

Aanmelden is nodig en deelname is gratis.

Taalcafé tijdens vakanties en feestdagen

In de kerstvakantie van 21 december -  1 januari is er geen Taalcafé. Het Taalcafé start weer op 4 januari 2021.