landelijkeleescampagnes

Ieder jaar organiseert het CPNB een aantal landelijke leesbevorderingscampagnes. Deze worden op grote school ondersteund door lesbrieven, boeksuggesties en materialen om de campagne succesvol aan te kleden binnen de Bibliotheek en de school. Als bibliotheek zorgen we bij de grootste vier campagnes voor extra begeleiding binnen de Bibliotheek op school.

Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen start op de laatste woensdag van januari en duurt elf dagen. Tijdens deze dagen staat het voorlezen aan jonge kinderen tot zes jaar centraal. De Bibliotheek organiseert een voorleesontbijt en voorstellingen rond het Prentenboek van het Jaar. Dit programma is ook uit te voeren in groep 1 en 2 binnen de Bibliotheek op school.

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek start op de eerste woensdag van oktober en duurt twaalf dagen. Gedurende deze periode staat een thema centraal en worden tal van leesbevorderingsactiviteiten uitgevoerd. De campagne heeft ook een sterke koppeling met de boekhandel. De Bibliotheek ontwikkelt voor de groepen 3 en 4 binnen de Bibliotheek op school een aanvullend programma.

Nederlandse Kinderjury

De Nederlandse Kinderjury is dé publieksprijs voor kinderboeken. Kinderen leren nieuwe boeken ontdekken, gaan meer lezen én leren kritisch te lezen. In twee categorieën, 6-9 jaar en 10-12 jaar, bepalen ze helemaal zelf wat hun favoriete boek is. Van maart tot mei lezen ze boeken die het jaar ervoor zijn verschenen. De stemperiode sluit medio mei af met een landelijke Finale Stemdag. De Bibliotheek biedt extra werkvormen en begeleiding voor de groepen 5 en 6 binnen de Bibliotheek op school.

Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd biedt leerlingen van groep 7 en 8 de kans om Voorleeskampioen van het Jaar te worden. Na een voorronde op school volgen lokale, regionale en provinciale voorleeswedstrijden. Om uiteindelijk te eindigen in een landelijke finale, die eind mei in Utrecht plaatsvindt. De Bibliotheek nodigt alle aangemelde schoolkampioenen uit voor de lokale voorleeswedstrijd in februari of maart.

Kijk voor meer informatie over leesbevordering en landelijke campagnes op de websites van Stichting Lezen, het CPNB.

Nederland Leest Junior

Door de campagne Nederland Leest leest heel Nederland in de maand november hetzelfde boek. Bibliotheken organiseren activiteiten rondom het thema waarbij lezers vooral worden uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. Sinds 2016 is er ook een editie voor kinderen van 10-14 jaar onder de naam Nederland Leest Junior. Met natuurlijk een eigen centraal jeugd rond hetzelfde thema. De Bibliotheek biedt dit actief aan onder alle leerlingen van groep 7 en 8.