Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Cursus 'Vrouwelijke Kunstenaars'

Kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis laat in vijf lessen de ontwikkeling van de professionele vrouwelijke kunstenaar vanaf de Middeleeuwen tot het heden zien.

Is het u wel eens opgevallen dat de grote namen in de kunstgeschiedenis overwegend die van mannen zijn? Rembrandt, da Vinci, Picasso, Rodin, Pollock, de Kooning, om er maar een paar te noemen. Zij werden vaak als genie, vernieuwer of op zijn minst trendsetter gezien. Maar waar zijn de vrouwen in deze door mannen gedomineerde kunstwereld?

En de vrouwen dan?

Vaak wordt vergeten dat achter deze iconen een vrouw kon schuilen die niet alleen de taak als muze bekleedde, maar zelf ook zeer bekwaam was als kunstenaar. Tot elke belangrijke kunststroming in de kunstgeschiedenis behoorden immers ook vrouwen.

Hoe kan het dat we vaak zo weinig over hen weten, en dat het de meesten niet gelukt is om de erkenning te krijgen die ze wel verdienden? En waarin verschilt “vrouwenkunst” van “mannenkunst” en de volgende vraag is natuurlijk: Hoe staan we er nu voor? Dat zijn de vragen die in deze cursus aan bod komen.

Praktische informatie

De cursus bestaat uit vijf lessen, waarvan de eerste vier lessen plaatsvinden bij Herberg de Pol in  Diepenheim op dinsdag 8,15,29 oktober en 5 november van 19.00 uur tot 21.30 uur.. Tijdens de vijfde les krijgen we een rondleiding door Rijksmuseum Twenthe. De datum hiervan zal in overleg met de cursisten worden bepaald.

Aanmelden

De cursusprijs is €95,-, inclusief het museumbezoek, documentatie en koffie/thee. Voor museumkaarthouders bedraagt de cursusprijs €85,-. Aanmelden voor de cursus kan door een e-mail te sturen naar .