Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Cursus Kunstgeschiedenis: de Gouden Eeuw

Cursus Kunstgeschiedenis: de Gouden Eeuw

Rembrandt, Frans Hals en Vermeer; deze namen zijn vrijwel synoniem aan de Gouden Eeuw. We raken nooit uitgekeken op hun wereldberoemde meesterwerken. Ieder jaar komen er massa's toeristen naar Nederland om deze must-sees te bewonderen. Maar wat maakt hun kunst nou zo speciaal?

Cursusinhoud

In deze cursus krijg je in vier lessen het antwoord op juist die vraag. Naast het prachtige werk van de grote meesters, komt ook dat van andere interessante kunstenaars aan bod – mannelijke en vrouwelijke. Hierbij is er ruimschoots aandacht voor de verschillende genres die in deze eeuw ontstonden en de verborgen symboliek die op de schilderijen werd afgebeeld.

De vier lessen zijn op woensdag 27 september, 4, 11 en 18 oktober van 19:00 tot 21:30 uur. In Bibliotheek Diepenheim (Herberg de Pol). De vijfde les is een gratis rondleiding in Rijksmuseum Twente onder leiding van docente Miranda Nieuwenhuis. De kosten voor het museumbezoek komen voor rekening van de cursist.

Voor wie?

Voor wie nieuwsgierig is aangelegd, zichzelf wil blijven ontwikkelen en interesse heeft in een verdiepende blik op de ontwikkeling van de kunst. Een vooropleiding is niet nodig.

Programma

Deze cursus, een serie van ontmoetingen, behandelt ‘De Gouden Eeuw’; één van de meest boeiende periodes uit de (kunst)geschiedenis. De docent heeft met zorg een aantal belangrijke genres uitgekozen waarop ze dieper ingaat tijdens de bijeenkomsten. 

Les 1: Genretaferelen, boeren, vrouwen en halffiguren. 

In een genrestuk wordt een verhaal verteld dat zich in een eigentijdse omgeving afspeelt waarbij kritiek op het gedrag van mensen werd verpakt in spot. In deze les starten we bij de boeren en kermistaferelen, waarin de plattelandsbevolking belachelijk werd gemaakt ter vermaak van de rijken. Deze schilderijen vormden de basis voor de halffiguren zoals bijvoorbeeld de beroemde ‘Malle Babbe’ van Frans Hals. 

Les 2: De deugdzame huisvrouw, de vrouw als verleidster, bordeeltjes en interieurstukken 

De vrouw stond in hoog aanzien in de zeventiende eeuw. Er bestaan veel schilderijen met de ijverige huisvrouw als thema waarop haar deugdzaamheid werd benadrukt. Maar zij kon ook als verleidster worden beschouwd, een meer specifiek genre bestaat uit de bordeeltjes. Soms moeten we eerst de verborgen symboliek ontcijferen voordat we zien dat het om een bordeelscène gaat. 

In deze les zullen we ook  de  moralistische boodschappen in interieurstukken behandelen (onder andere van Jan Steen). 

Les 3: Portretten en vrouwelijke kunstenaars 

In deze les besteden we aandacht aan de vele portretvormen die in de zeventiende eeuw ontstaan zijn. Naast vrouwen stonden kinderen in hoog aanzien en een relatief nieuw genre waren de familie en kinderportretten.  

Terwijl er veel beperkingen bestonden voor vrouwenberoepen, waren er behoorlijk veel vrouwelijke kunstenaars. Naast het werk van de meesterschilderes Judith Leyster zullen we ook het werk van andere vrouwelijke kunstenaars gaan bekijken. 

Les 4: Stillevens, schutters en regentenstukken, kerkinterieurs en landschappen 

Het stilleven was één van de meest populaire genres in de zeventiende eeuw, met name het bloemstilleven was enorm in trek. We gaan de verschillende soorten stillevens onder de loep nemen en hun symbolische betekenis achterhalen. Zelfs de vlieg heeft een betekenis, en dat maakt een stilleven echt spannend! 

En waarom is de Nachtwacht zo bijzonder? In deze laatste les zullen we ook aandacht besteden aan onze nationale trots en andere schuttersstukken. 

Les 5:  Rondleiding in Rijksmuseum Twenthe  

De vijfde ontmoeting is een gratis rondleiding in Rijksmuseum Twente, onder leiding van Miranda Nieuwenhuis. De entreekosten voor het museum worden betaald door de cursist.  

Docent: Miranda Nieuwenhuis

Ik ben kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis, 53 jaar en kom uit Hengelo. Ik heb kunstgeschiedenis en archeologie gestudeerd in Utrecht en heb ruime ervaring in het geven van cursussen en lezingen. Daarnaast geef ik rondleidingen in het Rijksmuseum Twenthe. Door dit werk blijf ik geïnspireerd en het geeft mij veel voldoening dat ik mijn grootste passie met mensen mag delen.  

Kosten van de cursus zijn €80,- inclusief reader, lesmateriaal, koffie/thee. Aanmelden kan via onderstaande button.

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Datum woensdag 27 september 2023
Einddatum vrijdag 6 oktober 2023
Tijd 19:00 tot 21:30 uur
Stopdatum vrijdag 6 oktober 2023
Waar Bibliotheek Diepenheim
Thema Cursus, workshop & training
Prijs
€ 80,00
Cursus De Gouden Eeuw