Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Cursus Kunstgeschiedenis: de Gouden Eeuw

Cursus Kunstgeschiedenis: de Gouden Eeuw

Rembrandt, Frans Hals en Vermeer; deze namen zijn vrijwel synoniem aan de Gouden Eeuw. We raken nooit uitgekeken op hun wereldberoemde meesterwerken. Ieder jaar komen er massa's toeristen naar Nederland om deze must-sees te bewonderen. Maar wat maakt hun kunst nou zo speciaal?

Tijdens deze cursus over de Gouden Eeuw gaat kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis in op deze vraag en behandelt ze naast de grote meesters ook het werk van vele andere interessante kunstenaars.

Gun jezelf een kijkje in de roemrijke Gouden Eeuw!

Cursusinhoud

De Gouden Eeuw blijft ongetwijfeld één van de meest boeiende periodes uit de (kunst)geschiedenis, onze huidige rijkdom danken wij grotendeels aan deze tijd. Met de oprichting van de VOC en de WIC heeft de Nederlandse Republiek ruim anderhalve eeuw de leidende rol in de wereldeconomie gespeeld. Met de groei van de economie bloeiden ook de literatuur, wetenschap en last but not least de kunsten.

De kunstproductie was enorm, de schatting is dat het om één tot een aantal miljoen werken ging. De kunstenaars werkten grotendeels voor de vrije markt, en vanwege de grote concurrentie was men genoodzaakt zich te specialiseren. De genres liepen uiteen van de zeer geliefde stillevens, portretten, landschappen tot alledaagse genretaferelen, waarin de verborgen betekenis wel voor de gemiddelde zeventiende-eeuwer bekend was, maar voor ons toch enige kennis vereist.

Je zult zien dat in vrijwel alle categorieën die in deze cursus besproken worden een verborgen moralistische boodschap zit. Aan bod komen portretten, landschappen, historiestukken, genrestukken, stillevens en architectuurstukken.

Cursusdata

De cursusdata zijn op de dinsdagmiddagen 8, 15, 22 en 29 november van 14.00 uur tot 16.30 uur in Bibliotheek Goor.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de cursus door een mail te sturen naar 

Kosten: €75,- inclusief reader, lesmateriaal, koffie/thee

Datum dinsdag 8 november 2022
Tijd 14:00 tot 16:30 uur
Waar Bibliotheek Goor
Thema Cursus, workshop & training
Prijs €75,- inclusief reader, lesmateriaal, koffie/thee